Geschiedenis

Taekwon-do is een relatief jonge krijgskunst. Het werd ontwikkeld in Korea na de tweede wereldoorlog. Hoewel de stijl het resultaat is van de samenwerking tussen verschillende hooggeplaatste leraren wordt de naam en de vlucht in populariteit vaak toegekend aan de inzet van Taekwondo pionier (generaal) Choi Hong Hi. Hij was het die op 11 April 1955 de naam 'tae kwon do' verzon en het was zijn inzet die het nog onbekende Taekwon-do veranderde in een populaire vechtsport wereldwijd. Tae betekent springen, vliegen en trappen of breken met de voet. Kwon is Koreaans voor vuist, stoten of iets vernietigen met de hand of vuist. En Do staat, zoals ook in andere krijgskunsten, voor de weg, of de manier.

Introductie in Nederland

Taekwon-do werd in de jaren 60 in Nederland geïntroduceerd. De eerste Koreaanse taekwon-do instructeur in Nederland is Kwon Moo- Gun die in 1965 de stijl introduceert in Venlo. Tot die tijd waren het, voor wat betreft de oosterse krijgskunsten, alleen Judo en jiu-jitsu die in Nederland die op enige schaal werden beoefend. Maurice van Nieuwenhuizen is één van de bekendste leraren uit die tijd die ook diverse boeken schreef over beide stijlen. Het was vervolgens één van zijn leerlingen, H. Holvast, die in 1977 het eerste Nederlandstalige boek over Taekwon-do schreef na getraind te zijn door Koreaanse Taekwon-do instructeur Park Jong Soo. Het boek van Holvast wordt binnen Mudokwan Wezep nog regelmatig geraadpleegd. Het waren Kwon Moo-Gun en Park Jong Soo die in 1966 de eerste Nederlandse Taekwon-do bond oprichten, de Nederlandse Taekwondo Associatie (NTA).

Taekwon-do in Wezep

Mudokwan Wezep geeft sinds 1984 les in het ITF Taekwon-do. Deze stijl van Taekwon-do wordt ook wel traditioneel Taekwon-do genoemd en verschilt in een aantal opzichten van het modernere WTF Taekwon-do wat uiteindelijk een olympische discipline werd in de spelen van 2000 in sydney. De Taekwon-do lessen bij Mudokwan Wezep trachten geschikt te zijn voor zowel; de recreant, de (wedstrijd)sporter als ook de serieuze krijgskunstbeoefenaar.AgendaMDK op YouTubeMDK op FacebookMDK trainingstijden

(c) Mudokwan Wezep