Geschiedenis

Yusul-do is Koreaans voor weg van de zachte kunst, beter bekend onder de Japanse benaming Jiujitsu-do. Er zijn wereldwijd vele krijgskunsten te vinden onder deze naam of een variatie daarvan zoals Yusul-do. Sommige van die stijlen hebben een duidelijke geschiedenis anderen zijn recentere variaties. Door de vaak besloten wijze waarop deze stijlen ontwikkeld werden is het niet mogelijk of reel om n oorsprong aan te wijzen. Veel Oosterse landen kennen hun eigen variaties waarvan sommige heel ver terug voeren. Zo stamt de oudste referentie naar een dergelijke krijgskunst in Japan uit het jaar 711. 

De stijl

Deze krijgskunsten hebben allemaal gemeen dat er in feite geen beperkingen zijn in de technieken die ze beoefenen. De focus ligt in de meeste gevallen op de verdediging middels klemmen en worpen waarbij getracht wordt om niet met eigen kracht de tegenstander te verslaan maar gebruik te maken van technieken die zijn zwakke punten uitbuiten. Zo zijn er veel technieken die de kracht van de tegenstander tegen hem gebruiken. De term zachte kunst komt voort uit dit gemeenschappelijke principe.

Yusul-do in Wezep

Het Yusul-do is door het ontbreken van beperkingen een zeer complete krijgskunsten. Binnen Mudokwan Wezep gaan we uit van een bepaalde basis maar proberen we ons niet te beperken tot n bepaalde stijl. De Yusul-do stijl binnen Mudokwan Wezep focused zich met name op zelfverdediging. Daarom is onze filosofie dat er geen sprake kan zijn van een goede of foute methode, het enige belangrijke is dat de techniek werkt. Deze open benadering zorgt voor een continue ontwikkeling in de stijl waardoor Yusul-do een hele dynamische en boeiende methode van zelfverdediging is.AgendaMDK op YouTubeMDK op FacebookMDK trainingstijden

(c) Mudokwan Wezep